hævekurv til brød

Hævekurv Tips | Hævekurv: Stof eller Hørklæde?

En hævekurv kan gøre underværker for dit bagværk og give dig noget lækkert brød. Med en hævekurv, får dejen nemlig de bedste vilkår for at hæve godt. Du kan desuden købe hævekurve med stof eller endda et hørklæde.

Hævekurve med stof kan være et godt valg, men der er faktisk mange professionelle bagere som bruger hørklæder. Jeg har selv brugt det nogle gange og været yderst tilfreds med resultatet.

Hvis du ikke behøver stof eller andre klæder, så kan du heldigvis bare bruge din hævekurv som den er, så længe der bruges godt med mel.

Hvorfor bruge en hævekurv?

Jeg laver rigtig meget bagværk, som kan findes i mine utallige opskrifter. Her er en af de store favoritter naturligvis brød, hvor jeg har stor glæde af en hævekurv. Med en hævekurv får man nemlig et dejligt luftigt brød, som har den helt rette konsistens.

Der findes mange forskellige hævekurve, men formålet altid det samme. Nogen hævekurve har stof, andre indbygget klæde og nogle er af ren træ. Lige meget hvilket du vælger, så vil du få et langt bedre resultat med dit bagværk.

Så næste gang du skal lave nogle lækre boller uden æg, eller måske endda et langtidshævet groft brød, så kan jeg klart anbefale en hævekurv. Men hvordan bruges de og hvilken skal man vælge?

Sådan bruges en hævekurv

Det er vigtigt at hævekurven bliver drysset med mel, sådan at dejen nemt kan slippe formen igen. Derfor skal du altså gerne bruge rigeligt, da det er super nemt at drysse af efterfølgende.

Efterfølgende tilføjes dejen til blandingen, hvorefter brødet hæver. Hævekurven tillader at dejen får de bedste vilkår for at hæve til perfektion. Når dit brød er færdighævet, så hældes det på bagepladen, som derefter sættes i ovnen efter opskriftens anvisninger.

Er du i tvivl om hvilken opskrift du skal bruge din nye hævekurv på? Så finder du heldigvis masser brød og boller her på siden.


Hvilken hævekurv skal du vælge?

Det kan være lidt svært at vide hvilken hævekurv, man skal vælge. Jeg har prøvet lidt af hvert og har derfor samlet nogle forskellige valgmuligheder herunder. Med en af disse, kan du nemt tage dit bagværk til det næste niveau.

Oval Hævekurv af træ

En af de mest populære valg indenfor hævekurve har altid været den ovale trækurv. Ikke kun er den effektiv, men den ser også flot ud, hvilket man næppe kan klage over. Desuden er prisen lav for denne type hævekurve.

Så hvis du leder efter en oval hævekurv til en billig pris, så er dette måske hvad du skal bruge. Den ovale form betyder samtidig at brødet hæver i den ønskede form. Således er disse særligt velegnede til brød, men kan også bruges til boller.

Hævekurv med stof klæde

Det er jo ikke helt ualmindeligt at man køber noget til køkkenet, og senere fortryder det. Ofte så finder man nogle smarte produkter, som viser sig ikke at være så smarte. Det er absolut ikke tilfældet for en hævekurv med stof.

Det er nemlig et super smart køkkenredskab, som desuden er utroligt billigt. Det er ikke unormalt at du kan købe ovenstående stof til hævekurv for kun 30 kr. Det afhænger naturligvis af hvilke tilbud der er på det tidspunkt.

Jeg købte mit for kun 30 kr. og har aldrig fortrudt købet. Desuden betyder den lave pris også at man ikke skal være alt for bekymret for om stoffet tager skade. Det er ikke værre end at man kan udskifte det.

Hævekurv med hørklæde

Et hørklæde kan være et godt supplement til din hævekurv. Der er faktisk rigtig mange professionelle bagere, som anvender sig af hørklæder til bagning. Så hvorfor skulle du ikke? Du kan købe dit hørklæde enkeltvis til din hævekurv.

Hvis du vælger at købe et hørklæde, så vil jeg anbefale du køber nogle stykker. På den måde vil du aldrig være foruden, hvis en af dem trænger til en vask.

Hævekurv med klæde

Hvis man skal have det bedste resultat ved hævning af brød, så skal der bruges et klæde. Det skal desuden være fugtigt, sådan at brødet kan hæve til perfektion. Af samme grund kan man ikke købe en hævekurv med indbygget overdækning.

I hvert fald ikke et overdækningsklæde. Du kan godt købe en hævekurv med stofklæde, som tidligere nævnt, men det er altså ikke til overdækning.

Her vil det fungere langt bedre med et almindeligt hviskestykke. Desuden er det også muligt at købe et klæde til hævekurv, hvis du allerede har en, men blot mangler klædet. Der findes mange webshops, hvor du kan finde alt hvad du mangler.

Er hævekurve kun til brød?

Hævekurve bruges som regel til dej, men er ikke begrænset til brød. Du kan godt lave en dej, som derefter formes til boller. Det er selvfølgelig bare vigtigt at du behandler dejen nænsomt, når den formes om til boller.

Det afhænger dog af opskriften, da der er noget dej som har godt af at blive ældet ydereligere efter hævning. Normalt efterhæves boller nemlig på en bageplade og det anbefaler jeg også at du gør.

Surdejsbrød og koldhævet brød

En hævekurv kan bruges til stort set alt dej. Så hvad end du overvejer at lave et lækkert surdejsbrød eller et koldhævet brød, så kan en hævekurv være en god ide. Selvfølgelig kan det være lidt problematisk, hvis din dej er meget våd.

Hvis du skal lave en dej som er særligt våd, så skal du måske droppe stoffet og i stedet bruge rigeligt mel. Dog findes der mange opskrifter på surdejsbrød og koldhævet brød, hvor en hævekurv vil gøre underværker for dit bagværk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen